Tante mama dag

Tante mama dag

Lees meer over opvoeden en de leuke dingen die daarbij komen kijken, maar ook de irritaties en perikelen die wij allen uit het opvoeden herkennen. Dit keer hebben we het over 'tante dag'; hoe vermaak je vier kids op een hete zomerdag.

Tante mama dag

Elke tante wilt natuurlijk dat ze door haar neefjes en nichtjes gezien wordt als een “tof mens”. Leuk als ze dat nu zien, maar ook als ze het later ook nog vinden als ze op die momenten terug kijken toen ze klein waren. En een leuke tante ben je of niet.

 

Deze week hebben ze een week vrij van school. Normaliter op dinsdsg vanaf 15:15 uur tot avond eten bij tante. Maar dat is nu dus een hele dag.


Het is tropisch warm buiten, dus je gemak opzoeken in de indoorspeeltuin is er niet bij want ja...... het is immers mooi weer. Ik geef toe dat ik met een klein eigenwijs weglopertje van mezelf, nu al uitkijk naar het najaar waar ik mijzelf daar weer in kan opsluiten en hij met gemak zijn gang kan gaan. En dat deze zomer nog even afzien wordt, gevuld met rennen, rennen en nog eens rennen achter mijn jongste telg aan. Want het mannetje is alles behalve bang, ziet geen gevaren, rent als een topsporter en doet niets op commando. Met zijn 3 lentes jong staat zomer uitdaging nr 3 dus ook voor de deur. Vorig jaar zat hij nog aan een tuigje, maar dit jaar weet hij zelf hoe die weer af moet, dus helaas, het tuigje is nutteloos geworden. Gelukkig snapt hij nu een jaar verder wel weer wat meer waardoor het tuigje niet echt een noodzaak meer is. Alleen nog mijn hardloopschoenen aanhouden om paraat te staan en hem bij te kunnen houden bij de eerste sprint die hij trekt om hem vervolgens stiekem te willen “Smeren”.
En zo wordt elk jaar hopelijk iets “makkelijker”. We gaan ervoor

 

Mijn kleine nichtjes worden om 09:30 uur gebracht. Tante heeft een gezellige dag ingepland in de tuin. Twee jongens van mezelf en twee nichtjes van zuslief.

 

Het tuinspeelgoed moest nog nagelopen worden, en daaruit bleek dat er weinig meer over was van het opblaasbare zwembad van vorig jaar en alle andere water festijn toestanden.Op dus naar de bekende low budget store waar het bulkt van de mogelijkheden en keuzes.

Een leuke tante mama zijn, Dat kun je niet afkopen met kadootjes. Dat gebeurt hier normaliter ook absoluut niet. Dit keer is het eventjes anders want er moet toch nieuw speelgoed ingeslagen worden.
Er staat nog een hele zomer voor de boeg, dus laat ik het maar meteen goed doen:

 

“Ok jongens, jullie mogen allemaal 1 ding uitkiezen. Die is allemaal voor jullie de hele zomer. Maar...... doe er wel voorzichtig mee, als het lek is is het lek en halen we geen nieuwe. We moeten leren om zorgzaam met de spulletjes om te gaan.”

Dat gezegdhebbende kreeg ik 4 welwillende blikken die knikten en het met mij eens waren. Hun gedachte was alleen maar: “ik doe alles en vind het allemaal goed, als ik nu maar iets uit mag zoeken”.

 

Vier paar blije oogjes gingen de deur uit met hun uitgezochte items.

 

Met Twee luchtbedden, Een super water pistool, Een opblaasbare race auto, Een opblaasbaar vliegtuig en een gezamenlijk zwembad met het nodige bijgeleverde vertier (opblaas glijbaan, basketbalnet en een waterval) verlaten we het pand.

 

Nou, hier moet ik als mama en tante toch wel punten mee scoren dacht ik. Wat zullen ze zoet zijn vandaag!

 

Eenmaal thuis was het ook tropisch warm in de tuin. Zaak om meteen de zwemkleding aan te trekken, factor 50 in te smeren, de luchtpomp op te zoeken en de aangekochte spullen in de tuin uit te stallen. Alle vier stonden ze met smart te wachten. Hun ‘luchtding’ brandde in hun handjes, wachtend wanneer ze aan de beurt waren dat die van hem of haar werd opgeblazen. Eenmaal de pomp tevoorschijn was het werken geblazen. Zes badjes en luchtbedden opblazen, ik zie het als een sportief uurtje. De benen en de armen zijn weer getraind.

 

Het zwembad was na 20 minuten geheel opgeblazen. Het water kon erin.
Daarna volgde de luchtbedden en vervolgens de race auto en het vliegtuig.

 

Na ongeveer anderhalf uur verder is alles klaar en kunnen ze hun gang ongestoord gaan.

 

Zij wel.
Maar ‘Mama’ en ‘ongestoord’... die twee woorden gaan niet samen he, dat weten we allemaal.

 

Zo, nu kunnen we tenminste eventjes verder dacht ik. Tijd voor lunch maken.

 

Op datzelfde moment streken twee blonde nichtjes neer op hun luchtbed met het vriendelijke verzoek ook even wat te drinken te brengen.

 

Ik kom er zo aan, moet nog even een luier verschonen.

“Tante Melissa mag ik wat eten?”

“Ik kom zo, ik ben nu drinken aan het maken”

“Mag er wat warm water in het zwembad?”

Ik kom zo, ik ben nu eten aan het maken

“Tante Komt het warme water al?”

"Ik kom eraan" 

"Mama, ik moet plassen maar ik ben nat van het zwembad"

"Ik kom eraan. Ben even warm water aan het vullen"

"Jongens niet met die supersoaker tegen mijn ramen (lees: te laat)"

Ondertussen mijn jongste nog even zoeken, want die is intussen weer gevlogen. Ah! daar issie, kijken of de buren thuis zijn en of daar nog iets te halen valt.

"Kom maar lieverd, buurman en buurvrouw zijn niet thuis, ga je weer mee naar onze eigen tuin?"

"Jongens niet in elkaars ogen spuiten met die water pistolen"

“Is het warme water er al?”

"Komt eraan"

“Kijk ns jongens, hier een emmer warm water”.

Dat zorgde inderdaad wel voor een lekker temperatuurtje in het zwembad.

“Kijk lieverd, ben jij ook droog en kun je naar de wc. Wel even doortrekken en handjes wassen hoor!”

“Mama, komt het eten al?”

“Ik ben ermee bezig”

“Waarom duurt het zolang dan?”

Daar reageer ik even niet op.....

Wederom de jongste telg weer weggesjeesd. Zit hij nu alweer in de tuin van de buren? Oh nee, in de tuin van de andere buurvrouw, wat ik begrijp want daar staat een trampoline. Daar mogen ze ook op springen, maar aangezien ik er vanuit mijn eigen huis geen zicht op heb en er nu even niet bij kan blijven hebben we dat liever niet. 

 

"kom er maar af lieverd, we gaan volgende keer even op de trampoline. Mama heeft nu het zwembad voor jou neergezet". 

 

Dat was een poging tegen beter weten in. Ik had al verteld dat hij niets op commando doet, dus uiteraard komt hij niet op mijn verzoek van de trampo af. Ok, schoenen kunnen uit, mama kan de trampo in klimmen. Uiteraard klimt hij er dan snel uit en raced hij over het gras snel de eigen tuin weer in. 

Mama is ook niet meer zo flex. Ik kan nooit zo snel die trampo uit als hij. Maar goed, we zijn er weer. 

 
Tante heeft na lange tijd toch een soort vrolijk lunch buffet voor elkaar weten te boksen om daar vervolgens zelf ook even van te genieten en rustig te zitten.

De aardbeitjes, komkommertjes, meloen, broodjes en krentenbollen en de sappies verschenen op tafel.

“Jongens eten!!”

“Jeeeeeejjjjjj! Eten!!!”

 

(Hoe kan het toch dat ze dat altijd wel in een keer horen? Zeg ik vaak tegen mezelf)

 

Om op ons dinsdag quotje van korte tijd geleden terug te komen: zoek je aandacht van je kinderen, ga dan relaxed met een kopje thee op de bank zitten dan zijn ze er zo”, geldt dat ook voor deze dag.

 

Onze jongste strijkt neer bij de eettafel (wordt later vast kok of iets anders met eten want hij doet het liefst niet anders) en komt naast me zitten. De geur van een poepbroek komt altijd vanzelf op je af en hoef je jezelf nooit af te vragen wat dat is.

Poepen in een schone luier is kennelijk het lekkerst want zo doen ze het namelijk altijd. Zo ook nu.
En niet zo’n klein beetje ook! Meneertje had natúúrlijk even met zijn billetjes in alle badjes en op elk luchtbed gezeten.

Lunchen? De kids wel. Tante mama tilt het hele zooitje weer even ondersteboven om te legen voordat we het schoonspuiten en allemaal weer opnieuw kunnen vullen.

 

Dat allemaal gedaan hebbende is het uiteraard alweer tijd om opnieuw de kids in te smeren, moet er weer warm water bij de nieuw gevulde badjes, is het plaspauze en hebben ze alweer trek in wat voedsel.

 

Het is nu eindelijk, om 16:15 uur, toch wel ‘ns tijd voor de lunch voor mezelf dacht ik.
Tot dat mijn gedachte ook bij hun binnenkomt op het moment dat mijn billen de stoel raakten ze zeiden:

 

“We willen graag met iets anders spelen. Mag dat? Wil jij dat voor ons pakken dan?”

 

“Nee, jongens. Ik heb zojuist 14 keer een waterpistool gevuld en de laatste 5 uur met het oprichten van een zwemparadijs beziggeweest. jullie gaan hier nu even mee spelen. Het is welletjes ”. Tante gaat nu eerst zelf even eten.”

 

Uiteraard wordt dat niet gewaardeerd en gaan ze mopperend verder met “wat ze hebben”.

 

Dan maar geen toffe tante en mama.
Maar wij hadden dit vroeger allemaal niet en toen vermaakten wij ons toch ook prima in mijn herinneringen.

 

In dienst van een klein leger waarvan ik de helft daarvan zelf gemaakt heb.
Het is heerlijk genieten van die kleintjes om te zien wat ze doen en de dialogen die ze met elkaar voeren. Maar toch vraag ik mezelf wel eens af: zijn de kinderen voor ons een uitdaging, of zijn wij de lollige uitdaging voor hun en lachen zij het hardst? Met die gedachte in mijn hoofd, om daar later nog eens over na te denken, sta ik op na mijn 5 minuten pauze en maak ik het aanrecht ruim om aan het avond eten te beginnen.

 

Dan lekker onder de douche
En morgen weer van vooraf aan beginnen.

 

Summertime is weer aangebroken. Hoe bewerkelijk en vermoeiend soms ook, ik had het voor geen goud willen missen met ze. Maar een tikkeltje minder bewerkelijk zou ook een fijn idee zijn. 

 

Tof of niet: Voor altijd mama, voor altijd tante.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »