Bo & Blog | Opvoeden en eten

Bo & Blog | Opvoeden en eten

Lees meer over opvoeden en de leuke dingen die daarbij komen kijken, maar ook de irritaties en perikelen die wij allen uit het opvoeden herkennen. Dit keer: de ophef over voeding; wat is goed en waarom zo'n ophef?

Sinds januari ben ik voor mijzelf, met behulp van een voedingsdeskundige, een ander voedingspatroon gaan volgen. Dit betrof ook biologisch eten. En natuurlijk pas ik dat ook toe op het hele gezin. We willen allemaal een ‘beter leven’ toch? En het is inderdaad een stuk lekkerder, vinden wij. Onze kinderen zitten sowieso in die fase van 'we gooien er liever mee, ongeacht biologisch of niet', dus ik kan het aan hun nog niet echt vragen. Het is beterder en het is lekkerder. Dat proef je. Maar na een paar weken druk bezig te zijn geweest [de eerste weken ben je rustig anderhalf uur zoet in de supermarkt], kom je er wel achter dat hoe graag je ook wilt, de kosten soms het gewoon niet toelaten.

 

Leuk hoor alles bij de keurslager of de biologische groenten bij de supermakt of toko.  Maar heb je de totale kosten post wel eens gezien onderaan de streep per week? Belachelijk toch eigenlijk dat het voor veel mensen/gezinnen met een gemiddeld inkomen gewoon niet mogelijk is om op die manier beter te kunnen leven en eten? Als we alles voor een gezin bestaande uit 4 personen helemaal biologisch willen eten, dan hangt daar een prijskaartje aan. En dat prijskaartje is voor velen niet haalbaar om te kunnen betalen. Sommigen zullen zeggen van niet. En als je het goed uitzoekt en/of andere zaken laat en daardoor geld bespaard voor biologisch eten dan is het haalbaar inderdaad. Maar nog steeds niet altijd voor elk gezin. Voornamelijk ook omdat je in de supermarkt niet alles biologisch kunt krijgen zoals je zou willen en daarom op veel lokaties de boel voor je wekelijkse boodschappen bij elkaar moet halen, wat uiteindelijk kan oplopen in de kosten en veel tijd in beslag neemt. Het is daarom ook niet altijd een kwestie van niet willen, maar simpelweg niet kunnen. Het is iets wat veel mensen tegenhoud om alles nog beter te kunnen maken voor hun gezin.

 

Daarom bestaat er ook nog een gulden middenweg. Zo haal ik voor het hele gezin nu wekelijks de boodschappen met verse fruit, groenten [liefst allemaal biologisch] en een deel van het vlees of vis biologisch of andersom. Zo compenseer ik weer een beetje.

 

Binnenkort opent bij ons in de winkelstraat een nieuwe biogische winkel Liv ECO. Ik ben reuze benieuwd en sta te trappelen om naar de winkel te gaan om te kijken wat je er allemaal kunt halen. Want dat is natuurlijk wel weer fijn, dat je een biologische winkel in de buurt hebt waar je een boel spullen tegelijk kunt kopen. Dat maakt het ook een stukje makkelijker voor jezelf om je op biologisch eten te focussen t.o.v. een gigantische supermarkt of allemaal losse lokaties.  

Daarnaast vind ik ‘tijd’ ook nog best een ding. Where in the world haal ik zoveel tijd vandaan om al die ‘gezonde’ snoepjes en lekkernij te maken. Of mijn zelf gemaakte kinderlimonade van verse aardbeien en water en daar een sloot vol van in de vriezer te zetten?? Voor zij die het wel kunnen: mega knap! Maar hoe dan?? Wanneer? Op welk moment van de dag krijgen jullie dit voor elkaar? 

 

Zo zit er in mijn voedingsschema ook regelmatig een salade voor tussen de middag. Leuk. En vast ook erg lekker. Maar als ik aan het werk ben heb ik geen kans om een salade in elkaar te flansen. En thuis als ik vrij ben, heb ik logischerwijs ook mijn kindjes bij me. Met één schoolgaand kindje ben ik tussen de middag al blij als ik met vork en mes uberhaupt een broodje kaas kan wegwerken. Een luxe noem ik dat! Dus ja… die salade tussen de middag is nog niet echt gelukt. Misschien is dat over 2 jaar anders en is dit in de tropenjaren gewoon een soort van ‘mission impossible’. Mij benieuwen hoe dat gaat als jut en jul allebei op school zitten en ik dan wel echt zoveel meer tijd heb om tijdens hun afwezigheid te gaan kokkerellen. Wel blij dat je op de 'kinderafdeling' van de supermarkt tegenwoordig veel biologische snoepjes/koekjes/chipjes kunt krijgen. Maar alles wat in een zakje zit heb ik ook mijn vragen over i.v.m. conserveringen. Doe je daar dan ook wel goed aan is die eeuwige vraag. Antwoord op alles is: alles wat vers is, is natúúrlijk beter! Dat weten we allemaal volgens mij wel. 

 

Maar dan komt het volgende onderwerp: leuk al dat verse en biologisch, maar ook dat wordt bespoten hoor. Dus dat hele biologische gebeuren aan dat labeltje klopt ook niet helemaal. En wie zegt dat het wel echt biologisch is want dat kan bijna niet meer met alle vervuiling in de lucht en in de grond. Dan heb je dat weer. Weet jij het nog? 

Goed, misschien is het ook wel iets van ‘net wat jij belangrijker vind’. Eten vínd ik heel belangrijk, maar slapen ook! En om nou om 04:00 uur het bed uit te moeten om als een soort Mary Poppins de boel ‘perfectly geregeld te hebben wanneer de rest van de wereld ontwaakt’…. Dat kan ik nog even niet opbrengen.

 

Vandaag de dag is ‘eten’ in ieder geval echt een ding waar een boel ophef over ontstaat. Niet alleen in de media, maar ook binnen de gezinnen en vrienden. Veel discussies die vormen over ‘dat je makkelijk alles biologisch kunt eten’ of ‘waarom haal je dit nog in de supermarkt en waarom geef je je kinderen dat’.

 

Laten we eerlijk wezen, tegenwoordig zit er in al ons eten een heleboel rommel en is het bijna een dagtaak om alles 100% bij de kunnen houden wat wel en niet goed voor je is. Overal zitten wel suikers of teveel zouten, E-nummers etc. etc. We willen er allemaal graag vanaf en we hebben allemaal onze mening over wat wel en niet goed of teveel is. Precies, ‘een mening’. Wat voor jou ‘vet slecht’ is, hoeft dat voor een ander per definitie niet zo te zijn. Voor diegene is het misschien ‘het zou misschien iets beter kunnen’ of ‘voor nu is het ok zo’. Het kan zwaar wegen tussen de mama’s en papa’s. Of bij vrienden onder elkaar. In het eten zijn we intussen ook strebers geworden. En dat is misschien wel goed want je moet goed op je eten letten! Maar laat je niet gek maken in de wereld van ‘alles moet vandaag perfect zijn’. Want dat bestaat gewoon niet.

 

In de opvoeding merk ik dat het tussen veel papa’s en mama’s nogal een discussie puntje is. Mama doet het zo, en papa doet het zo. Papa wilt alles voor de kids graag 100% biologisch en bij de toko vandaan, terwijl mama vind dat 50/50 ook prima moet zijn. Maar is dat niet met alles zo in de opvoeding? We zijn immers allemaal andere  mensen en zullen nooit alles helemaal hetzelfde doen. In de opvoeding moeten we accepteren dat we het nooit helemaal compleet in ons straatje en ons willetje zullen krijgen. Dat het op de papa dag anders zal gaan dan op de mama dagen. En zo zal papa moeten accepteren dat, zolang mama 5-7 dagen in de week de boodschappen doet, het huishouden runt en het eten kookt, je eet wat de pot van mama schaft en ook zij haar best doet om het zoveel mogelijk biologisch te doen zoals jij als papa dat zou willen. En andersom geldt dat ook natuurlijk, als papa een fulltime huispapa zou zijn.

 

Overal waar ‘té’ voor staat is niet goed. Maar zolang we zien dat we ons best doen, is het goed. En accepteer dat ook in elkaar. Niet meteen als papa of mama flippen, als je thuis komt en je ziet een mes op het aanrecht liggen met de Nutella er nog aan. Of je treft je kindjes met een lange vinger of what so ever in hun handjes. Dat wil echt niet zeggen dat ze de hele dag al aan het suikeren zijn. Misschien gewoon net dat moment dat jij binnenkomt dat ze even iets lekkers krijgen en de rest vd dag alleen maar water hebben gedronken en fruitjes hebben gehad.

 

Opvoeden is al druk genoeg. En ja, dan zitten er soms dagen tussen dat we even een keertje een broodje eten ’s avonds. Of dat de soep even voor een keertje uit een pakje komt. Dan ben je niet direct een slechte ouder. Je geeft je kind te eten. Je bent je kind aan het opvoeden. Geef jezelf een schouderklopje en weet dat je je best doet. Ook al zou een ander of je partner of jijzelf graag zien dat je alles 100% biologisch doet. Dat zou hetzelfde zijn als 100% perfect. En dat bestaat volgens mij nog niet??

 

“Your best is good enough” !

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »